19 Sep 2007

26 weeks

This week dah masuk 26th week my pregnancy... Well, my belly already grew big.. (of course la kan.. kalau kecik jugak, lagi la tak normal..) and I really look like a pregnant lady now.... cant hide my belly dah..

I guess my babymoon phase is going to end.. and while I'm going into this 3rd trimester stage of pregnancy these are a few things I noticed:

  1. I can't get comfortable - any position makes me feel uncomfortable.. baring lama2 tak boleh.. duduk lama2 pun penat... berdiri lama2, lagi laaa... getting asleep at night is quite difficult, with this big belly.. hehe.. kejap pusing kiri.. kejap pusing kanan.. plus my baby inside seems cant stop moving especially when I'm trying to sleep..
  2. My bladder is under pressure - again... dulu masa 1st trimester slalu pegi toilet.. now, it's coming back again.. skarang lagi la penat, especially if tgh baring, tetibe rasa nak gi toilet.. adehh.. everytime I need to get up daripada baring, nak berdiri, requires extra effort..
  3. Backache - Deboo kata, I really look like orang pregnant skarang.. since I always walk with my hand pegang pinggang.. sakit laaa.. my extra 6kg now really puts pressure on my back... patut la org pregnant selalu pegang2 pinggang time berjalan.. baru la tau rasa dia..

Last Saturday, we went for checkup again. Ni gambar scan masa 25 weeks... everything seems okay.. Alhamdulillah.. best tgk visual scan.. but now it's getting difficult to identify which one is her feet, which are her hands.. becoz she's already grew big. nearly 1kg berat dia.. so bile tgk scan, kena tanye doktor, barula paham... yg ni ape, yg tu ape.. macam biase everytime scan, baby bukak2 mulut.. maybe tgh minum kot... from this photo dah boleh nampak features kat muka dia... nampak mata (dia tgh tutup mata), nampak idung, mulut..

13 Sep 2007

Pasir putih tepi pantai.. ombak saling berkejaran.. kuang kuang..

Ari nih 1st day posa tapi ari ni bukan nak citer pasal posa.. ni xtvt yg kitorg buat sbelum sampainye bulan ramadhan.. hobi, asik gi mandi laut jek..3-4 kali jugak lah kitorg pegi bejalan ke pantai sini.. Yg lainnye pantai kat sini, tak semeriah pantai kat Malaysia.. walaupun sini lautnye bersih, tapi tak sama atmospherenye dgn pantai kat mesia.. sini, kalau n ak makan, terpaksa la bawak bekal siap2 dari rumah.. kat mesia ade je org jual2 mee udang ke.. rojak ke.. air ke.. ais krim ke.. kat tepi pantai.. sini.. huhu. langsung tadak.. yg ade vending machine aje... cukup tak meriah.. pantai pun lengang aje.. tahla.. org jepun tak suke mandi laut kot.. tapi tak kisah la kan.. yg penting dapat berendam.. air pun sejuk je.. plus takde gatal2 badan kena air masin sini.. Ni antara pantai yg sempat kitorg angkut fotografer roslan tuh.. hehee.. kitorg jadik model2 je...

12 Sep 2007

Ramadhan..

Esok 1 Ramadhan 1428... Ni 3rd time aku sambut 1st day posa kat jepun nih tapi raya tak penah lagik sini.. tapi, insya allah tahun ni aku akan beraya kat bumi Nagasaki nih for for the 1st time.. huhu.. raya haji dah selalu dah kat negara orang.. tapi raya posa, ni la 1st time aku tak balik Tepeng....

dulu masa zaman bujang, kul 4 ptg dah cabut.. company bagi balik awal.. sempat le masak simple2 @ paling tak, melilau carik makanan kat pasar ramadhan.. masa dok rumah along, sempat jugak aku hangkut anak2 buah kat pasar ramadhan.. seronot layan selera diorg makan nih... especially yg baru 1st year or 2nd year posa.. yg tak posa pun aku angkut gak bersoping kat pasar ramadhan.... kat sini.. dah takde le ptg2 nak gi bersoping kat pasar ramadhan.. tahun nih, sume kena buat sendirik.. menu2 wajib bulan posa - ayam percik, murtabak, ikan bakar ngan kuah asam, cencaru sumbat belakang, soto, roti jala, buah melaka... huhu.. air soya, air bandung. sirap selasih.. isskk air tebu.. (fevret nih tebu nih.. yg ni je payah nak dapat kat sini nih...) Insya Alah..dis year, aku dah bleh buat sendiri dah sume tuh.. (isk... except air tebu... ) kalau kat mesia, tak kuasa le nak buat.. baik beli kat pasar ramadhan jek.. (walaupun rega melampau2..) tapi sini. insya allah, tiap2 minggu ade open house.. hehe.. blum raya dah ade open house tuu... siap kena booking minggu bila nak buat open house.. huhu.. penuh schedule, sbb sume nak buat time weekend.. ni untung dok negara org... jemput sume org mesia yg dok nagasaki...

So, to all.. selamat menyambut posa.. yg bleh posa penuh tuh, bawak2 le posa penuh2.. tahun ni aku bleh posa penuh kot... (hehe... larat ke..) Selamat berterawih.. selamat bermoreh... sempena bulan mulia nih.. meh la kite memperbanyakkan amal.. improvekan solat.. and kumpul pahala byk2.. sbb kite tak tau kan.. ramadhan tahun depan, kompem ke kite ade lagi utk menyambutnye..

5 Sep 2007

Doa..

Someone sent me forwarded email of this doa.. Blessed the person who cares to share it with me and all her frens.. Love it... I hav to save it somewhere.. so here it is, for all wives, or wives to be.. here's something beautiful to end your prayers everyday....

Doa seorang isteri

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosaku yg telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dgn kesabaran yg tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dgn sifat keredhaanKau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suamiku ini adalah pilihan Mu diArash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suamiku ini adalah suami yg membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatanNya
Sekiranya suamiku ini adalah bidadara untukku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dgn sifat tunduk dan tawadduk akan segala perintahnya
Sekiranya suamiku ini adalah yg terbaik untukku di duniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suamiku ini jodoh yg dirahmati olehMuBerilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah
Sekiranya suamiku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlah aku jalan yg terbaik untuk aku harungi segala dugaanMu
Sekiranya suamiku tergoda dengan keindahan duniaMu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya suamiku tunduk terhadap nafsu yg melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatan untuk memperbetulkan keadaannya
Sekiranya suamiku mencintai kesesatan
kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah
Kau yg Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk ku
kau juga yg Maha Mangampuni segala kesilapan dan keterlanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yg Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dlm tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku di dunia tetapi bukan di akhiratMu
Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu

Ya Allah
SesungguhnyaAku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbinganMu
Aku cacat tanpa hidayahMu
Aku hina tanpa hidayahMu

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yg disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri solehah
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah denagn dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dgn keindahan duniaMu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akalku mengharungi ujian MuYa Allah Ya Tuhanku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yg dirahmati
Isteri yg dikasihi
Isteri yg solehah
Isteri yg sentiasa di hati
Kau bantulah hambaMu ini Ya Allah
Amin,amin Ya Rabbal Allamin....

Home Alone...

I'm all alone again... since dear Deboo went to Trieste, Italy (betulke spelling nih..?) for about one week.. 3 more days to go... Gile boring dok rumah sensorang.. dah 3 ari aku tak masak nasik.. end up makan benjo ngan maggi goreng aje.. oh..and soto yg jiran kat atas bagi.. hehehe... biase.. time husband takde, jiran mesti bagi lauk or mknn since dia tau, dok sensorg malas masak.. vice versa.. kalau hubby dia takde, aku lak pass mknn kat dia..

Huhu.. rindu gile nak makan maggi goreng mamak... So, kena buat sendiri je.. ni yang boring mengidam kat sini..nak makan ape sume kena buat sendiri je...

Anyway..this week dah masuk 24th week my pregnancy.. kejap je rasa dah 6 months.. well, for the 1st 4 months memang rasa lama gile..(with the nausea and vomitting..) but when I became more energetic, rasa kejap pulak..btul le kan... time flies soo fast when we really enjoy it.. It's just that it's hard to get to sleep at night when you actually started dozing off, tetibe terkujat ada menda begerak dalam perut.. She just cant stop moving and kicking, that sometimes it gives me a tickling sensation.. geli2 gitu.. time orang nak tido tu la she started kicking left and right (I wonder how she can be at so many places at one time.. tgh kungfu kot...) that makes me change my positions every 5 minutes... Well I rather feel the kickings daripada scares me off bila dia tak begerak langsung like the other day...

Gotta go now.. have to force myself to clean the house.. haha dah 3 hari tak kemas rumah.. hihi...