31 Dec 2013

Welcome 2014

One day before 2014. Life has been hectic.. with work, children going back to school, moving back to KL, etc, etc. No, I am not complaining. I am totally thankful for the rezeki, health, children and husband who always stood by me.

Its just that sometimes i felt totally exhausted. There was one time that i felt so restless that I cried while talking to mama Of course i ensured that she does not notice.I dont know why... i felt so... tired... And there were soooo many occassions that i lost patience to my children. And felt totally guilty after that... This travelling KL-Johor back and forth really tested my patience and my strength. But i know Allah has the best plan for us.

Tomorrow i will be officially transferred back to KL. It has been kinda mixed feeling inside me. Am totally greatful that my request has officially been granted, just the way that i planned. Am sad that i had to go back without completing my work here... But there will be times in your life that you just need to let go. Prioritize. For me, my children come first no matter what. I will be here in Johor once in a while to complete my job and see completion of the FPSO. O, Allah, please let it be easy for the team... let us complete our responsibilities here fast and safe...


 
Credit to En Mat for the superb photos.


and Fahmi for the effort to climb the flare tower for this one. again, i cant rotate the photo.
May she sails away in February/March safe & sound.... aminn...
 
 


15 Nov 2013

Shopping...

I love shopping for clothes.. especially tops... rambang mata kalau masuk kedai2 yang ada ops banyak2 kaler... due to badan yang dah mengembang, it is quite hard for me to find tops yang menepati citarasa dan mengikut kesesuaian badan.. haihh.. rindu badan masa anak dara where i dont have that much problem to find the tops that i like... but at that time.. masa student, takde duit la pulak.. ni dah keja, badan pulak dah tak evenly distributed.. tambah2 dah beranak pinak nih...  susah sgt nak carik baju yg cantik2....
so when i found the top that really suits me - financially and physically, i always buy the same design in all colours... haha...

So imagine this.. you were in a shopping complex, you find the top that you really like, and you put it into your shooping cart... and you go around trying to look for some other option.. suddenly, a woman grabbed the one you had in the shopping cart, and straight away went to the cashier, paid for it and went away... terbuntang2 mata aku... well, that what usually happen when i shop online.. i dont know about others. but it happened to me few times when i shop online...  yesterday, i was trying to buy this from poplook...

Well, last week i did bought the same one in navy and electric blue... i was so in love with it.. viscose material, besar dan selesa, and it cost only RM59... but yesterday, they added this new teal colour in their stock.. aaa... ku suda jatuh cinta lagi dgn kaler ni.. See i told ya..  i am trying to have those in all colours... haha.. i put it in my cart, suddenly when i tried to pay, failed, and when i tried again, it went out of stock... argghh...  memang ada la yg dah rembat and pergi bayar dulu.... hmm.. thinking positive, it saved me RM59... takpe lah...

So lesson learnt, kalau dah suke, amik, & bayar saje... haha...

12 Nov 2013

tatau tajuk ape

Hujan.
Hujan sepanjang pagi....
lunch time makan depan pc aje.. since encik hubby dah takde kat johor, dah tak rajin nak keluar makan lunch time. kalau dah bosan sangat duduk opis, akan drive balik rumah je.. the beauty of having office 5 minutes drive from home.
Last weekend i went back to DK... 1st time driving back alone, after DH was transferred permanently back to HQ in KL.... sighhh..
What to do.. demi mencarik rezeki dan bersuap2 nasik, kuteruskan jua hidup kat sini.. Alhamdulillah anak2 masih kat sini.. kalau tak, memang meraung jugak... apparently i have placed my request to be transferred back to KL to my dearest PM and SGM... and what they say was "we'll look into it..."  Jawapan selamat which did not managed to convince me after all... Lets just pray.. Doa aje lah.. and follow up.
In the mean time, just seize the moment while the kids are still here. Worst case, i will still be here when they start schooling next year, and i will go back on weekend basis... susah? memang susah.. tapi i have seen other families worst than our case...
Allah dah janji... Dalam setiap kesusahan, ada kemudahan... 2 kali ayat yang sama diulang... Takkan kita tak yakin lagi, kan? ayat ni memang sgt2 menyejukkan hati.... With every hardship, there will be ease.... Indeed, with hardship there will be ease....


So, how was your weekend? We had a short and sweet one... We cleaned my house in Bukit Serdang ready for our buyer to move in... Our new sofa arrived (lupa tangkap gambar) a simple one aje..., we had 2 new units of air cond installed  (biase2 aje... takyah gambar pun takpe), auto gate complete installation - i have insisted on auto gate coz i know there is safety issue involve here... And one litle baking project for the girls... Wow... quite an effective weekend, eh... hehe.. and yeah... we managed to have a lil window shopping at Empire...window shopping saje... our new home is just about 15 minutes (normal traffic) to Empire Shopping Mall... hehe... suke suke.... No wonder mokcik penat on Monday.. its not because of the Monday blues... But totally exhausted after another 4 hours drive from KL to JB.

 

 
Ini le yang akan terjadi kalau tengah baking... ni kira ok lagi ni... So, 2 weeks in a row we baked butter cake.. haha.. not bad eh? to me, its totally a success.. considering badan yang sangat penat ulang alik KL-JB.. tapi butter cake aje.. ok lah for nomad like us... tak sempat nak tengok resepi yang fancy2.. so, simple butter cake is all.... itu yang laku pun... cepat aje licin.. panas2, ngan kopi starbuck... best2...
 
The best part... harum semerbak seluruh rumah bila kek tengah bakar.... yg kecik 2 bijik tu sikenet2 ni punye... i took their own small ikea baking pan for their portion.. apparently, memang macam baking pan betul... hehe.. jadik je...
Happy faces...
 
 
ye, dia belasah letak choc chip atas kek dia..
ni pun samaa.. terlupe nak snap gambar bila dah keluarkan from ikea bundt pan ni.. hehehe...
aaah... berangan bila my nordic ware bundt pan mummy nak arrive nih.... nnt kek akan swirl2 dan cantik bila dibakar... hehehe... satu menda yg encik hubby tak paham... dia kata sama je ngan baking pan yg ada jual kat kedai kek sini.... hisssshhh.. mana ada samaaaa.....
 
 
 Idaman ku....
 

cantik kan...???

 
Haaa.. tengok2... red velvet dia... aaaaa.. in love... 
 




4 Nov 2013

....

Counting the days... 
One more day left... 
Tomorrow we'll be going back to johor...
I will miss this...

He calls this section: Daddy's corner....

Currently sitting here while typing this entry... 
Haiihhh... Tanak balik johor boley tak???

31 Oct 2013

Scabies

Few weeks back, kitorang 1 family kena gatal2... mula2 Mia.. ingatkan dia salah makan, or something yang dia allergic... so, i just bought hydrocort cream from pharmacy to release her itchiness, and her redness went away...

Tapi later, gatal2 dia pergi ke tempat lain pulak... dan bertambah banyak macam kena gigit nyamuk... lepas tu, kakak pulak asyik tergaru2... and end up, all of us including bibik had the same symptoms... at first we thought it was mosquitoes or dirty water... but the itchiness became worst until we cant sleep.... Kesian kat Mia... some nights i just had to forced myself to stay with her and rub my palm onto her to ease he itchiness.... and to prevent her scracthing.... sampai merah and berdarah....

So we went to doctor, and doctor confirmed it was scabies... or gatal2 sebab hama... and as far as i know, hama ni akan muncul kalau tempat tu kotor, or berhabuk.... and i kept wondering where on earth we caught scabies. Sebab bibik akan mop every week, and sometimes selang 2 hari...

anyway, doctor gave us this...

 
 
Photo googled

 
And all family members had to undergo the treatment.. so that scabies will not be transferred from one person to the others. So there we were, rubbing the lotion from neck downwards.. the whole body... for 3 nights.... seluruh badan tu... tapi macam bonding session pun ada, coz we helped each other... budak2 suke je... sesi menyapu lotion.. haha...

The scariest thing that i have read is that these scabies akan bertelur di bawah kulit... and makan kulit kita.. causing our skin become red and gatalnye Tuhan je yg tahu.... not the normal itchy because of mosquito bites.. but reaaaallly gatal sampai tak tahan... kat office pun tergaru2...

But the most challenging part is to kill the scabies permanently... the best way is we had to boil all our bedsheet and pillow cases... tapi payah la.. mana pulak nak carik kawah nak merebus selimut... but what we did was washed all towels, bedsheet pillow cases, cushions.. and put all pillows and mattresses yang boleh diangkat under the sun nearly every day for a week. Towels memang nearly tiap2 hari basuh.... and jemur under matahari panas sampai garing every single day.... Tough days for bibik, but we had to do that.. or, it will come back.

We do not know from where we caught the scabies... but i became really paranoid since then... it could be from our home in putra heights since we came back only on weekends, so, those scabies could have permanently live on our mattresses there... or could be from our new home since habuk merata2... but anyhow, leganye skarang dah takde gatal2.... we have learned our lesson..

Say no to habuk... and hama.... Now akan pakai dettol untuk mengemop lantai... and sabun dettol untuk mandi gak....

30 Oct 2013

That small purple room

Lambatnye la minggu berjalan... looking forward to this weekend... tak sabar nak cuti panjang... this week ada cuti bersambung sempena awal muharram 5/11 ni... so, bos dah approved cuti jumaat & isnin, dapat 5 hari straight... yeayy...!!!

Dis week bukan la cuti untuk berehat2..... tapi nak pindah rumah... Insya allah... smoga semuanye dipermudahkan.. Alhamdulillah... Barang2 dah nearly abis pack... and barang yg dah dipack, semuanye dah dihantar ke rumah baru... and last weekend, 2 hari kerja unpack berjalan... penatnye, Allah je yg tau.. tapi penat lelah terbayar bila tengok rumah bersih & dah takde kotak2 menggunung kat semua corner.... aktiviti unpack pinggan mangkuk, kain baju semua, mokcik la yg buat... Bibik konsentret mop & lap semua tempat... sbb rumah tak abih2 berhabuk...

Alhamdulillah, sikenet 2 orang sgt memberi kerjasama masa mummy mengemas.. tak merengek mintak itu ini... dah tgh2 mengemas, budak2 senyap je tak berbunyi.... carik budak 2 orang tu... takde kat bawah.... pergi le jenguk kat bilik diorg.. ni keja diorg rupenye...

Tea party anyone...?
 
 
Mummy nak join ke...??
 
and who can resist??. those unpacking can wait... and i joined their party....
 
 
these were what they serve.. so i gave them this table cloth for them to decorate their table... and it looked just nice for their small table...
 
 

belum sempat mengemas bilik diorg lagi... so i just put all their toys in their room first... tak sempat susun ape lagi...
 

So i chose white for all built in cabinets and study table for the room... i know it's a dangerous colour, but lets just wait & see.. hopefully tak ada la lukisan2 or crayon atas meja tu.. kalau tak nnt mummy terpaksa bertukar jadik hijau....
 

and we chose combination of green & purple for their curtain.. sejuk mata memandang.... feature wall dark purple combined with soft purple...purple tu colour budak2 ni yg pilih.... 
 
 
ni built in cabinet kecik... tepi tu pintu toilet....


 
Insya Allah, this weekend, kami akan pindah sepenuhnye.. well at least my hubby will be there full time... (my assignment in Johor still not complete yet... waaaaaaarrghhh )...
 
hopefully bila dah ada katil, nnt diorg nak tido bilik sendiri.. i know its not going to be easy... i am still looking for more ideas to decorate their room so that it ill be cozy for them to sleep, learn & play....
 
 

23 Oct 2013

Mia Qalisya is 4...!

Minggu yang sgt busy this week... sampai tak sempat nak berjalan2 ke blog... Alhamdulillah, semalam selesai satu task besar.. dah submit to client, ilang satu batu atas bahu kejap.. sempat la masuk blog hari ni.. (walaupun kerja lain melambak lagi...)

So... Mia dah 4 tahun rupenye... I know it's cliche, but how time flies... rasa macam baru je lagi dia kuar dari perut aku..  hehe.. peknenkan dia bukan la satu yg mudah.... the 1st few weeks aku dapat tahu, I was required to attend gas trial in Japan, and the news came when all my flight booking and approval was received. It was a shocking news since that pregnancy was unexpected. Tapi Allah maha kuasa. rezeki Allah nak bagi awal.... I was still breastfeeding kakak. Only those who have gone through pregnancy while breastfeeding knows the ups and down... Tough one!! Super laju je energy drained, not to mention extreme hunger, sakit breast when breastfeeding kakak, etc, etc....

My trip to japan with nearly 2 weeks onboard LNG ship while the ship was on gas trial was smooth. I was totally careful.. tak lasak sgt atas kapal... (mati kalau bos tau aku peknen2 naik kapal)... and i was back safe & sound, with healthy pregnancy. Bersalinkan Mia tak susah tapi sakit laaaa... tipu laa kalau tak sakit...... I was getting ready to go to work, and there was minor bleeding. She was due in 2 weeks time at that moment. So we decided to go for check up on our way to work. When checked, i was already 3 cm dilated... doctor cakap " Kalau awak gi kerja ni, mau bersalin dlm keta tgh jem2 tu..." hahaha... mana aku tau.. contraction pun takde... and the contraction i felt was very minor, until la dekat sgt nak bersalin.... and she was borned healthy at 3.10kg weight, exactly the same weight as kakak.

So, this week, walaupun busy sempat la organize small birthday celebration at school. I prepared 140 goodie packs for her friends at school, and both kakak and adik helped me to pack.

Ni 20 packs untuk utk classmates Mia....
 
Another 120 packs yg biase2 aje.. utk kawan2 J3, J5 and J6.. termasukla kelas kakak dia... So, yes.. i ordered the cake 2 weeks earlier... to ensure she likes it, i ordered it custom made with Rapunzel theme. the day before the cake was deliverde, she kept mumbling, "mana kek adik.... nnt mesti orang tu tak tau buat kek adik... adik nak rapunzel... nanti org salah buat cemana.. " as i told her kek tu mummy dah oder..
 
She was really worried about her cake until it was delivered. Tak sabar2 nak bukak. and i said no, tunggu esok je bukak kat skolah. but being a normal 4 year old kid, of course la takde dia nak tunggu nye... and i opened the box and showed her this:
 

 
And at that time her jaw nearly dropped, and with a big smile and teary eyes, she gave me a big hug without saying a word.. and i went teary as well.... coz i know she is totally happy....
 
The next day, we had a small celebration with her friends in school... yes, i sneaked out for an hour from office to be with her.... to see her happy lil face when her friends sing birthday song.... ampun boss... saya tak bagitau boss... saya qadha balik 1 jam tu...  but it was worth it....
 
 
 
Ni kek after decorate with candles and balloons.... colourfull!!.. and most important sedap.. there goes mummy's diet...
 

 
Smileee..... for the camera... Budak seronottt.... kakak ada sekali, tapi macam malu2 kucing dok berdiri kat belakang... ni macam half je of her classmates... tak muat camera nak amik semua....
 

 
candle lighting ceremony... ye... lighter tu ku hangkut dpd rumah... senang keja sket.. hangkut lighter dapur terusss.... muakaka... sungguh excited kawan2 Mia...
 
 

alemak.. blurr pulak.. hantam sajalah... Everybody sings birthday song... ngan Mia2 sekali nyanyi untuk diri sendiri... hehehe....
 

Happy birthday to youuuu...
 
 
And her friends helped her to blow the candles.... si Mia ni, tiup lilin tak kuar angin pun... sibbaik kawan2 tolong skali.... hehe
 
 
Makcik ni sukeeeee sgt ngan tangled... and rapunzel, and pascal, and maximus, and eugene... haaaa... nampak tak, sampai dapat ku hapal semua character, ngan lagu2 skali in tangled movie... coz the movie was repeated over and over and over and over again... so, this was her daddy's lil birthday present... and tiap2 hari bawsak tidur ngan dia.... she loved it sooo much...
 
 
Alhamdulillah, she's happy. and a mother's happiness is when her child is happy...
 
Mia....
For the giggly days,
For the princess twirls,
For the laughter that you bring with funny things you say,
For the sparkling round eyes whenever you beg for a new plush toy,
For the big hugs and kisses you never failed to give while saying good night to mummy….
Allah knows how much joy & laughter you brought to our life,
For that, thank you for the beautiful 4 years journey,
Happy 4th birthday Mia,
Mummy love you so so much..
But you know it already, coz I never forget to tell you every single day..
 
"Repost from Mummy's facebook"
 
May you become anak solehah... yang membahagiakan ibu bapa, di dunia dan akhirat... ni doa mummy tiap2 waktu solat....






17 Oct 2013

Update Rumahku Syurgaku

Salam...
Amacam raya haji? kitorg beraya kat sg buloh je tawon ni... sian mama & babah kat tepeng takde org balik memandangkan raya haji cuti sehari tgh2 minggu...

So, cuti raya haji, sempat la kitorg jenguk rumah yg dah nak siap... Alhamdulillah, keja2 contractor yg pending sume dah siap, except final painting touch up je... tu takpe lah.. nanti2 pun boleh... so ari ni kita update cerita pasal dapur dulu....


Gelap pulok gambo ni... Ni full view dapur... sinki kat island ngan paip dah siap dipasang... oven pun dah dipasang.. oven lama je... elok lagi oven tu... 2 bijik stool dari umah lama suda diangkut and letak kat island... tapi berkarat la pulok stools nye... hehe.. takpe2 selagi bleh pakai, kita pakai je la.. takkan nak buang lak.. nnt kita kasi polish ngan autosol yg mana berkarat2 tu...

 

ni view ke dining area pulok....gelap jugakkk.... sori le.. mokcik lupa pasang lampu....

 

Ni pulok adalah perasmian island baru.. oleh kerana stove wet kitchen & peti ais blom hangkut lagi, tak koser la mak nak masak2 kan..jadik beli je lah...

 
 Ni pulokk bekfas pagi bila tah... hehe.. mokcik hangkut nasik lemak bungkus berserta ayam goreng dari rumah.. budak2 ni kalau lapar nnt bising... tak aman mokcik nak mengemas... so, kasik diorg senyap, mkn byk2 dulu ye nak... tak kacau mami buat keja....

 

Ni wet kitchen.. kecik je.. cukup le untuk 2 orang buat keja.. stove belum bawak lagi.. tak beli pun.. pakai umah lama punye je.. hood tu je yg baru beli... siap pasang dah pun...

 

ni view dpd dry kitchen. partition between wet & dry tu clear glass aje... 2-3 kali ada org nak eksiden langgar glass tu sbb tak nampak... hehehe... pakai clear glass sbb nak maximize lighting dpd tingkap dapur tu... masa ni roller blind tu dah pasang.... alemak.. tu pinggan mangkuk makcik baru basuh... perasmian sinki lah tu.... menda putih kat depan glass tu low bench... disebabkan ramai yg suke melepak kat dapur masa mokcik tgh masak.. so, bench tu untuk mak2 yg sakit lutut termasuk le yg empunye diri.... muakaka...

 

ni stove utk dry kitchen.. hood pun dah dipasang...  close up low bench sket... bawah bench tu ada compartment gak utk menyimpam barang2 kecik.....


 jgn terkojut... ni bukan lah laundry room umah mokcik... ni gambo google.. kita berangan dapat laundry room cenggini... tapi umah mokcik punye camni je..
 
senget pulok.. dah bape kali mokcik pusingkan tak jadik gak... blasah saje lah... tu sliding door tu connecting door ke bilik bibik.... sian pulok selama ni bilik dia penuh kain baju... so, kali ni, kitorg buat 1 area utk dia buat keja2 ironing, ngan baju2 dilipat bleh letak kat situ.. transit b4 bawak ke bilik masing2.... nant kite angkut iron board... aritu dah hangkut laundry basket yg dah ada sbb nak test, muat ke tak.. sbb masa design compartment tu, penat la mokcik measure size bakul mokcik tu.. sebaik mokcik ukur betul... muat2 je bakul tu...
 
okeh... cukup dulu buat masa ni... nnt mokcik update lagi....
 

2 Oct 2013

Mia'S birthday is coming...

It's already October, this little munchkin is turning 4 this month...

 


It has been 2 years since I have been transferred to Johor for work assignment, and it has been that long we have no celebrations for the girls birthdays.... well, we just had makan2 and birthday cakes to eat all by ourselves... and yes, this year, i need to get this little princess a small birthday celebrations, even if it will just be a small one with her classmates...

This little girl loves disney princesses too much that most of her wishlists are to see Rapunzel, Merida, and Cinderella.. (and dear, except for Cinderella, Merida & Rapunzel are only available in US Disneyland...! Jauh sgt tu nak oii...) She even forced me to draw Merida, and i had to copy from the photos googled, and the outcome was this!! Did not look like Merida though... but thank god she loved it...
 
 
Am currently trying to look for the prettiest photo on Rapunzel as she loves Tangled movie sooo much... I just hope that she will be happy on her day, that is all..

Till then, let us enjoy few videos on her, singing with her out of tune voice. God knows how i love looking at her past singing videos that i managed to capture, and these two are the ones that i love to see....

video


Here's another one... Adam & Hawa soundtrack...

video


1 Oct 2013

Renovation rumahku syurga ku...

Aktiviti merenovet rumah still tak abis2... Bayangkan dari bulan 5.. Ni dah masuk bulan 10 still tak abih2.. Padahal bukan rumah banglo pun.. Tapi memandangkan supervision jarak jauh, nak taknak terpaksa ikut pace contractor... Nearly every week kitorg terpaksa ulang alik JB-KL untuk make sure progress jalan... Tu pun kalau jalan... Most of the time, contractor akan humban semua kerja2 masa weekend.... Masa kitorg balik...

Anyway, ni progress yg dah siap so far.. Nearly completed... Bukan niat nak expose atau menunjuk2... Tapi just for my personal record.. Penat lelah 4-5 bulan ni... Maybe bagi idea kat org lain kalau tgh nak renovet rumah jugak....

Ni main door... Baru last week pasang langsir.. Lesson learnt from rumah PH, nak maximize lighting.. Semua langsir kaler kena cerah.. Especially kat living hall...

Ni view dpd main door to family area... This time family area kitorg buat raised floor... Pokok itu telah kami hangkut dpd rumah lama sbb tak sabar nak decorate punye pasal... Rumah PH dah togel je...
Tu wiring & hose utk aircond yg tah bila la nak membeli aircond nya memandangkan bajet dah pupus... Takpelah... Asal ada kipas pun dah ok.. Jimat bil letrik sket... (Ayat2 tak cukup budget)

Ni view ke TV panel... Adalah penyakit semua ahli keluarga, kitorg kalau tgk tv mesti baring2.. Takde maknanye nak duduk bersopan santun atas sofa.. So, area ni mmg untuk org2 rumah melepak.. Tak kacau main living hall...

Ni area dining... Cermin, alhamdulillah siap macam yg dah didesign... So far, mmg ni area fevret bebudak tu... Asyik nak berjoget depan cermin macam erobik... Jogetla puas2.. Pasni nnt area ni dah ada meja makan... Tak bley la erobik dah....

Ni view dry kitchen.. Nampak tak cermin besar atas island tu....?? Tu la pending job dpd contractor.. Glass door yg tak pasang2... 
Nnt lepas glass door ni pasang akan ku hapdet lagi.. Buat masa ni, cukup le dulu....




25 Sep 2013

Testtttt....

Okeh... Lama sgt dah tak update blog ni... Ok, azam nak dekat ujung thn... Will try to start blogging again...... Bismillahhh.....